Йога

Йогата е холистичен подход към регулиране и управление на стреса, който се реализира чрез осигуряване на почивка между многото дейности, който извършваме всеки ден.

За йогата

Това помага да успеем да погледнем на стресовите ситуации от нов ъгъл и да не ги възприемаме като такива. Етимиологията произлиза от санскрит  и означава „съюз, обединение”, или обединявам ума, тялото и духа. Йогата съчетава дихателни практики, физически пози и методи за релаксация, които способстват за развитие на здравословен и балансиран живот, като насърчава физическото, интелектуалното и духовното развитие при децата.

Както е с плуването и с катеренето, йогата раздвижва и използва цялото тяло и така помага за общото моторно развитие на най-малките, като спомага развитието на тяхната гъвкавост и пластичност и се грижи за техния добър тонус. Както вече знаем, децата учат най-лесно чрез игри и повтаряне на звуци и движения, като паралелно с това неусетно им се помага да почустват енергията, заложена в различните пози, както и да прозрат и философията на практиките.

Йогата спомага за емоционалния баланс на децата, като ги учи да присъстват в настоящия момент тук и сега, учи ги да са дисциплинирани и да могат да се концентрират лесно, докато се отпускат и придобиват спокойно състояние на духа, което в крайна сметка подобрява емоционалната им регулация.

Допълнителен плюс е и фактът, че упражняването на различните йога пози помага на децата да опознаят телата си и движенията, които са способни да правят. От гледна точка на мозъка, йогата подобрява концентрацията и паметта на децата, изисквайки от тях да се съсредоточат и да запомнят различните видове ходове, като в резултат на това постепенно ги научават и започват да ги възпроизведат сами.